În 2012 am decis eu în urma unei documentări care la vremea respectivă îmi părea serioasă, că voi deveni raw-vegană. Sau cel puțin vegană. Nu m-a ținut foarte mult, cîteva luni și nu pentru că aș fi simțit că ar fi ceva în neregulă cu mine, nivelul de sănătate sau de energie, ci pentru că pur și siplu muream de poftă la diverse chestii (brânza, de eexemplu, ocupînd locul fruntaș) și nu voiam nici în ruptul capului să mă abțin. Acele cîteva luni au reprezentat perioada de experimente extreme (cel puțin așa le văd acum) la care rareori m-am mai întors. Pregătirea deserturilor raw-vegane îmi ocupa mult timp, încercam tot felul de drăcii de pe net care ieșeau ok dar parcă aveau ceva ce nu îmi convenea. Mai fac și acum din cînd în cînd dulciuri raw-vegane, cum ar fi bombele astea delicioase, dar am mereu o strîngere de inimă.

Cîteva lucruri mi se par ciudate la dulciurile din categoria sus-numită, chestii pe care le-am observat nu doar la ce am pregătit eu acasă, ci și la cofetarii cu pretenții de pe această nișă. 1/ mi se pare că se repetă același gust indiferent de ce denumire fistichie i s-ar da desertului în cauză (excepție pînă alaltăieri a făcut-o plăcinta de mere raw-vegană pe care am făcut-o după rețeta Oliviei Steer). 2/le lipsește finețea și delicatețea. 3/sunt mega bombe calorice care nu oferă în paralel, cum ar trebui, și o explozie de gust fără seamăn.

Poate am avut eu ghinion pînă acum, poate mai trebuie să caut, dar pînă una alta rămîn fană a dulcurilor clasice, lucrate cu ingrediente de calitate și mîncate în cantități rezonabile (ce înseamnă asta privește pe fiecare dintre noi).

mousse-ciocolata-caramel-vegan-1200(3)

Și ca să respect regula că nu există generalizări fără excepții, aduc în discuție această chestie pregătită luni. Nu are un nume exact, îi putem zice cremă vegană de caramel și ciocolată. Am combinat-o eu în proprie bucătărie și spre marea mea surpriză nu a bifat aspectele neplăcute de mai sus. Adică a fost altfel decît sunt dulciurile raw-vegane de obicei, a ieșit super fină și delicată și a avut gust din ăla de te face să vrei să lingi oala, castronul, lingura și lingurița. Desigur că gustul a venit la pachet cu multe calorii, drept urmare am lins ce era de lins, am mai luat două linguri cît am făcut fotografiile și apoi am dus acest desert plocon unor prieteni care par mai echilibrați decît mine și deci în stare să se bucure de acest el pe parcursul cîtorva zile, nu minute.

Nu zic că e cel mai bun mousse de ciocolată pe care l-am mîncat vreodată și nici cea mai bună cremă caramel daar oh, boy, it is good. Delicios și cu textură fină, se topește în gură instantaneu și te umple de bucurie așa cum orice desert ar trebui să o facă.

Te-aș provoca să încerci măcar odată. Toate ingredientele se găsesc și în România fără prea mari eforturi, pregătirea durează maxim 20 de minute. Cantitățile sunt aproximative, poți să jonglezi cu ele în funcție de gusturile proprii – desertul meu, de exemplu, nu a fost foarte dulce, e posibil să ca tu să ai nevoie de mai mult zahăr.

Cremă vegană de caramel & ciocolată
Author: 
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
 • 15 curmale
 • ⅓ cup late de cocos sau orice alt lapte vegetal preferi
 • 1 lingură unt de arahide
 • un vîrf de cuțit de sare
 • 2 avocado
 • 2 linguri rom sau 1 linguriță esență de rom
 • ½ cup cacao
 • 2 linguri de zahăr de palmier sau orice alt îndulcitor dorești să folosești
Instructions
 1. Pune curmalele la hidratat într-un bol cu apă rece. lasă-le jumătate de oră, nu mai mult. Scurge-le bine și pune-le în robotul de bucătărie împreună cu laptele vegetal, untul de arahide și sarea. Amestecă pînă obții o pastă cremoasă și fină. Las-o deoparte.
 2. Cu ajutorul unui mixer vertical amestecă bine pulpa de avocado cu zahărul, romul și cacaua. Nu va dura prea mult pînă se transformă totul într-o spumă omogenă și fină.
 3. Combină cele două creme obținute în recipientele pentru servire - pahare nu foarte mari, cupe de înghețată sau ce ai tu la îndemînă prin bucătărie (cu lingura direct din vasele în care le-ai pregătit e la fel de bine, garantez!). Asortează și niște fructe proaspete, preferabil nu prea dulci: zmeură, merișoare (asta am ales eu), blueberries etc.