Imaginează-ți o dimineață de duminică de iarnă, afară e totul alb, nu ai chef să ieși prea curînd din casă dar vrei să te răsfeți cu ceva bun, care să nu te facă să te simți vinovat că iar ai mîncat dulce la micul dejun sau brunch. Se poate dacă folosești ingrediente istețe, care nu-ți ridică glicemia la cer precum clătitele sau brioșele clasice cu făină albă și dulceață.

Am povestit aici despre ce se întîmplă cînd mîncăm repetat cantități mari de zahăr. Am atins subiectul și în prima sesiune de Q&A filmată în octombrie. Nu reiau. Subliniez doar că eu sunt într-o perioadă pre-Crăciun cînd nu mănînc deloc deloc zahăr sau gluten. Nu e vorba de post sau dietă, ci de un experiment pe propria-mi piele menit să-mi arate dacă absența celor două îmi ameliorează simptomele unei afecțiuni. Sunt astăzi în ziua a treia și tind să cred că răspunsul este da. Vedem mai tîrziu ce și cum.

   

Așadar, nu zahăr, nu făină, nu paste, nu pizza, păi ce mănînci tu fata mea? Tot restul! Inclusiv dulce ca cel de față, care este super delicios și pufos, îmi ține glicemia la cote normale, nu-mi dă stare de prea plin, nu mă balonează, nu îmi afectează tranzitul intestinal. Dacă ai poftă de experimente într-una din diminețile vacanței de iarnă, te poftesc să faci și tu aceste clătite din făină de migdale și cocos.

Clătite din făină de migdale & cocos
Author: 
Recipe type: Dessert
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 10
 
Ingredients
 • Făină de migdale, 1 cup
 • Făină de cocos, ¾ cup
 • Ou, 1 buc.
 • Banană coaptă bine, 1 buc.
 • Praf de copt, ½ linguriță
 • Bicarbonat de sodiu, ½ linguriță
 • Sare, 1 strop cît iei pe vîrful cuțitului
 • Scorțișoară, 1 linguriță
 • Iaurt sau lapte cît să omogenizezi compoziția
 • Ulei de cocos, 1 lingură
 • Zmeură de la congelator
Instructions
 1. Eu nu aveam nici făină de cocos, nici de migdale, așa că am rîșnit migdale crude și fulgi de cocos uscați. Migdalele s-au dovedit un pic cam dificile, probabil pentru că abia le scosesem de la congelator. Dacă ai făinurile în cauză treaba merge repede.
 2. Amesteci toate ingredientele uscate. Adaugi oul și banana pasată bine în prealabil.
 3. Torni lapte/iaurt puțin cîte puțin pînă obții un aluat moale. Aș zice de consistența iaurtului - să curgă dar să nu fie chiar lichid ca la crepes.
 4. Adaugi uleiul de cocos și omogenizezi.
 5. Încingi o tigaie non-aderentă și coci clătitele. Eu adaug 3 linguri la o clătită și găsesc că ies perfecte ca dimensiune și nu durează nici foarte mult să fie gata. Am cronometrat: 2,5 minute pe o parte, întoarsă cu spatula de silicon și lăsată încă 1,5 minute pe cealaltă parte.
 6. Odată ce ai toate clătitele gata, poți să le asamblezi cum am făcut eu pentru poze sau să le mănînci una cîte una, ornate cu iaurt și zmeură. Nu ai nevoie de zahăr sau siropuri, sunt deja dulci de la banană.
 7. Asamblarea despre care vorbesc: o clătită, un strat de iaurt, iar o clătită. Peste tot turnulețul am pus zmeură de la congelator, fulgi de cocos, un praf de scorțișoară și bucăți de migdale.

Sper să-ți placă și să-ți fie de bine!