Bătrînețea, maică, ne ajunge pe toți din urmă. La mine se manifestă în articulații și îmi afectează memoria. Nu știu cum am putut eu să las deoparte rețeta asta absolut minunată, culmea printre preferatele lui Brad, omul căruia îi plac ciupercile cam la fel de mult ca mahmureala după o seară de șpriț. Ciuperci portobello umplute cu o combinație delicioasă de spanac și brînză ricotta.

Le-am făcut de multe ori de cînd ne-am mutat înapoi la Chiang Mai anul trecut în octombrie. Mi-e imposibil să îmi amintesc de unde mi-a venit ideea și îmi pare rău de asta, cert este că se fac foarte ușor și sunt foarte potrivite ca aperitiv la mesele în familie sau cu prietenii.

Eu am folosit de fiecare dată portobello pentru că sunt singurele ciuperci mari, demne de a fi umplute cu orice, pe care le găsesc aici. Dintr-un motiv necunoscut mie în Thailanda se cresc enorm de multe ciuperci pleurotus și straw mushrooms (în thailandeză het fang) dar foarte puțin spre deloc ciuperci din astea comune de care găsim în România pe toate tarabele.

Ocazie cu care aflu și eu cu surprindere că portobello și champignon sunt una și aceeași ciupercă. Cea din urmă este denumirea pentru ciuperca tînără, albă la culoare și de dimnesiune mică. Portobello i se zice aceleași ciuperci cînd ajunge la maturitate – adică e mai măricică și de culoare maronie. O declar o zi bună, deci, am mai învățat un lucru.

Revenind la rețetă – simplă, curată, cu rezultate foarte cremoase și deci foarte yummie. Ba pot băga mîna în foc că în România îți va ieși și mai bună decît îmi iese mie aici pentru că găsești ricotta de calitate mai bună. Să-mi zici cum ți s-au părut.

5.0 from 1 reviews
Ciuperci umplute cu spanac și ricotta
Author: 
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
 • 10-12 ciuperci portobello (5-6 cm diametru)
 • 2 mîini de spanac tocat grosier
 • 200g de brînză ricotta
 • 1 ceapă albă mică
 • 1 ceașcă de apă
 • parmezan
 • ulei de măsline
 • sare, piper
Instructions
 1. Curăță ciupercile bine, îndepărtează-le cozile și pune-le deoparte pînă cînd ai umplutura gata.
 2. Toacă cozile mărunt. La fel să faci și cu ceapa.
 3. Încinge 3 linguri de ulei de măsline într-o tigaie largă și cînd începe să sfîrîie adaugă ceapa și cozile de ciuperci tocate. Călește 5 minute.
 4. Adaugă spanacul, amestecă bine. Toarnă ceașca de apă și pune capacul. Lasă la foc mediu 3-4 minute pînă se înmoaie spanacul.
 5. Stinge focul, adaugă ricotta, sărează și piperează după gust.
 6. Umple ciupercile cu amestecul de spanac și brînză, presară parmezan sau cașcaval pe deasupra și dă la cuptor la 180grade vreme de 15-20 de minute.
Notes
În caz că îți rămîne umplutură, ține-o la frigider și a doua zi umple niște clătite cu ea. În felul ăsta te scoți de mic dejun.

Cu drag de hrană și de viață,