Iubesc pâinea. Nu, o ador! Poate să-mi lipsească orice din casă, dacă am o pâine mă descurc, nu mor de foame. Sigur că vorbesc despre pâinea bună, făcută în casă sau în brutăriile artizanale, nicidecum despre ceea ce este disponibil la colț de stradă la 1 lei bucata. Iubesc pâinea în care se simte că s-a investit măcar un pic de efort, de iubire, de considerație, de suflet. Fără astea, părerea mea umilă, este imposibil să obții o pâine adevărată, gustoasă, hrănitoare.

Iubesc și să fac pâine, e un proces care-mi dă o stare de liniște profundă. Am o zi pe săptămână, de obicei în weekend, când pregătesc toate ingredientele și reiau cu sfințenie procesul. Pașii sunt mereu aceeași, am renunțat să mai fac experimente, să mai testez rețete și niciodată nu dau greș. Aș îndrăzni să spun că pentru mine prepararea pâinii este un act ritualic, aproape ca o meditație care mă scoate din lumea asta nebună și mă așează stabilă într-un loc de unde pot să contemplu în interiorul meu, acolo unde, în fapt, ar trebui toți să căutăm răspunsurile.

De-a lungul timpului am încercat tot felul de variante de a face pâine în casă, mai simple sau mai complicate, cu mai mult sau mai puțin succes. Niciodată nu am fost mai mulțumită, însă, decât atunci când am învățat să fac pâine cu maia de la buna și draga mea Corina. M-am înscris la un Atelier de Pâine organizat de ea și acolo am aflat cât de simplu este să faci pâine bună acasă.

Corina Munteanu organizează aceste Ateliere de Pâine în fiecare lună, din 2012. Până acum au fost 73, la care au participat în total 512 cursanți. La cât mai mulți și de acum înainte, îi doresc eu! Pentru că este un profesoară minunată, cu multă experiență în prepararea pâinii cu maia (a făcut peste 2000 de asemenea pâini!). Atelierele ei sunt, de fapt, niște cursuri de câteva ore gândite special pentru oameni care nu au mai pus mâna în viața lor pe cocă. Există și o parte practică la atelier, unde înveți să combini ingredientele, să formezi pâinea. Mai important decât atât, însă, Corina demitizează pâinea cea rea pentru sănătate, explicând diferențele dintre pâinile crescute lent cu maia (drojdie naturală) și cele dospite rapid cu drojdie din comerț. Ea povestește (argumentat) care sunt beneficiile unei dospiri lente, folosirii ingredientelor de calitate și în general ale consumului de pâine bună, nu de pseudo-pâine din comerț. Dacă ești mamă și vrei să-ți hrănești copiii sănătos sau dacă pur și simplu vrei să înveți să faci ceva cu mâinile, te rog, nu mai sta pe gânduri, mergi la un atelier de pâine.

Eu nu fac întotdeauna pâine cu maia pentru că nu am timp sau dacă îl am este atât de fragmentat încât nu-mi permite să mă aliniez orarului de lucru neccesar în cazul dospirii îndelungate pe care o necesită drojdia naturală. Însă, am preluat din învățăturile Corinei și le-am aplicat pe rețeta mea de pâine cu drojdie comercială. Am ajuns astfel la o formulă stabilă și un proces de lucru foarte simplu care dau rezultate bune de fiecare dată. Sigur, la final am pâine de casă cu drojdie și știu că nu e la fel de bună și sănătoasă precum cea cu maia dar all in all sigur este net superioară celor pe care le găsesc în comerț. Mai jos tips & tricks care mă ajută de fiecare dată:

 • Baza este mereu aceeași: făină, apă, drojdie.
 • Folosește făină integrală, neaditivată. De la Corina știu că făină de la Naturalia este cea mai bună de pe piață din acest punct de vedere. Sigur, dacă ai o sursă de făină de la moară, cu atât mai bine va fi.
 • Raportul dintre făină și apă ca să obții un aluat elastic, cu care să lucrezi bine și din care să obții pâine gustoasă, fără pic de uscăciune este de 60% pentru apă versus făină. Eu folosesc întotdeauna 1 kg de făină cu 600ml apă. Este posibil să fie nevoie de ajustări în funcție de tipul de făină sau de mediul în care lucrezi, dar încearcă să te ții de raportul acesta și dacă trebuie să-l ajustezi să o faci cu mare grijă (ai nevoie de mai multă apă, adaugă cu lingura și nu turna cu sticla sau dacă simți că aluatul e prea moale bagă mâna în punga cu făină și folosește numai ce rămâne pe ea, nu răsturna toată punga peste aluat).
 • Pune semințe în pâine. Eu folosesc mac, susan, semințe de floarea-soarelui, nu le cântăresc niciodată, pun cât să fie vizibile discret când e amestec cu făina (le amestec întotdeuna cu făina, înainte de a adăuga drojdia și apa).
 • Ai răbdare cu aluatul. Odată ce ai amestecat toate ingredientele ia-ți timp și frământă măcar 5 minute. Și fii atent la frământat, observă cum se schimbă textura de la minut la minut și dintr-o masă neregulată de coca obții un aluat fin, elastic și nelipicios. Repet: răbdare și multă atenție la ceea ce faci.
 • Acoperă aluatul când îl lași la dospit. Eu bag ligheanul într-o pungă de plasic și o leg bine. În felul ăsta se păstrează hidratarea și nu se formează o crustă neplăcută pe deasupra.
 • Crestează pâinea din loc în loc cu un cuțit foarte ascuțit – în felul acesta nu se va crăpa de capul ei în timpul coacerii.

5.0 from 1 reviews
Pâine simplă cu semințe (cu drojdie comercială)
 
Ingredients
 • 1000g făină
 • 600ml apă
 • 2 linguri rase de sare
 • 1 lingură drojdie uscată
 • ½ lingură zahăr
 • 2 linguri semințe de susan
 • 2 linguri semințe de mac
 • 2 linguri semințe de floarea-soarelui
Instructions
 1. Într-o ceașcă combină drojdia cu zahărul, ½ de lingură de făină și 1-2 linguri de apă la temperatura camerei. Lasă amestecul deoparte 10 minute sau până vezi că s-au format bule pe deasupra - e semn că drojdia s-a activat și poate fi folosită.
 2. Amestecă într-un vas larg făina cu semințele și cu sarea.
 3. Odată activată drojdia amestec-o cu făină și integrează și apa puțin câte puțin.
 4. Frământă aluatul cel puțin 5 minute până îl simți că nu se mai lipește de mâini sau de blat și este fin și elastic. Dacă după 5 minute de frământat încă este lipicios sau prea uscat, adaugă făină sa apa, după caz, dar în cantități mici.
 5. Acoperă aluatul și lasă-l să dospească până i se dublează volumul, aprox. 1h.
 6. Răstoarnă aluatul pe blat, împarte-l în 4, formează pâinile și pune-le în forme. Eu fac din cantitățile date 2 pâini dreptunghiulare, în formele de cozonaci și 2 rotunde. Acoperă din nou și lasă-le să crească pentru a doua oară, aprox. 20-30min.
 7. Încinge din timp cuptorul la 180 de grade și coace pâinile 40-45min.

Atelierele de Pâine organizate de Corina Munteanu au loc odată pe lună, durează 3h și sunt anunțate din timp pe blogul ei și pe pagina de Facebook. Următoarele cursuri au loc pe 21 noiembrie și 16 ianuarie, încă te mai poți înscrie cu un mail la corina@atelierdepaine.ro.

Acesta nu este un articol publicitar în sensul în care nu am nimic de câștigat din promovarea Corinei și activității sale. Doresc numai să o ajut să devină mai cunoscută pentru că mi-e foarte dragă, am încredere în ea și știu din proprie experiență că este un profesor minunat.