Știi discuțiile acelea interminabile între fanii Mac și fanii PC? Acolo riscăm să se ajungă și cu tema burger versus burger vegetal/vegetarian. Orice omnivor de pe lumea asta disprețuiește teribil burgerii vegetarieni. Din principiu. Pentru că nu sunt din carne, nu pentru că nu ar avea gust bun. Pentru că burgerul trebuie să fie cărnos, soios, plin de sucuri care să ți se scurgă pe bărbie cînd îl mănînci cu poftă. Orice nu intră în descrierea dată nu se pune ca burger.

Așa o fi, nu stau să mă cert cu nimeni. Doar că noi ceilalți care nu mîncăm carne găsim multe variante vegetariene a fi foarte gustoase, chiar dacă sunt ușoare și nu mustesc de grăsime. Nu vi le băgăm pe gît că ar fi mai bune, le mîncăm noi singuri și egoiști.

Ți-am explicat mai demult că nu e greu deloc să faci un burger vegetarian, că ai libertate totală la combinații de legume, leguminoase, ierburi aromatice, semințe. Eu m-am jucat de multe ori cu quinoa și am combinat-o în diverse variante. Pentru prima oară, însă, am încercat să văd ce pot obține combinînd hrișca cu alte ingrediente. Ceva minunat, ca să fiu succintă.

Hrișca nu e pentru oricine, însă, are un gust mult mai pronunțat și specific decît quinoa, să zicem, pe care nu știu dacă toată lumea l-ar agrea. E de încercat, posibil să nu simți același lucru ca mine, posibil chiar să te îndrăgostești de ea. Mie îmi place, nu aș mînca-o zilnic, dar o am în casă și o folosesc din cînd în cînd.

Compoziția pentru burgerii de față este făcută cu gusturi destul de puternice, deci dacă ești în căutare de ceva neutru să nu încerci rețeta asta. Pe lîngă hrișcă am mai folosit măsline negre, capere și o cantitate zdravănă de ierburi aromatice – cilantro și pătrunjel. De asemenea, nu am evitat deloc piperul proaspăt măcinat, trezește totul la viață într-un mod miraculos.

Cantitățile indicate îți vor ajunge pentru aproximativ 20 de burgeri cît palma – eu prefer să fac mai mulți deodată și să-i congelez. În felul acesta cînd sunt în pană de idei, scot cîțiva și-i dezgheț la microunde sau îi perpelesc în tigaie (cum ai să vezi și în rețeta propriu-zisă).

Burger de hrișcă
Author: 
Recipe type: Main
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 20
 
Ingredients
 • 200g hrișcă
 • 2 cepe
 • 1 cup măsline negre sau Kalamata
 • 4 lingurițe capere
 • 2 mîini de pătrunjel sau cilantro (sau amestecate cele două)
 • 80ml ulei de măsline, împărțit 60 cu 20
 • 300ml apă sau mai mult în funcție de cum absoarbe hrișca
 • 1 ou
 • sare și piper
Instructions
 1. Spală boabele de hrișcă și lasă-le să se scurgă bine.
 2. Între timp toacă mărunt ceapa și pune-o la călit în 60ml de ulei de măsline. Ai grijă să fie focul mic spre mediu și să amesteci din cînd în cînd ca să nu arzi ceapa. În 5 minute ar trebui să devină sticloasă, moment în care se consideră călită și poți trece la pasul următor.
 3. Adică să adaugi hrișca, să amesteci bine 1 minut și apoi să acoperi totul cu apă. Dă focul mare pînă ajunge lichidul în punctul de fierbere, apoi lasă focul mic, pune capacul și dă voie hrișcăi să se gătească. Ar trebui să fie gata în 20-25 de minute, dar tu verifică din 10 în 10 ca să te asiguri că nu scade apa prea mult. Dacă se întîmplă asta, poți suplimenta fără probleme.
 4. Odată ce ai hrișca gata transfer-o într-un bol și las-o cîteva minute să se răcorească.
 5. Combină hrișca răcorită cu oul, caperele, măslinele tocate grosier, restul de ulei și ierburile aromatice. Amestecă totul bine, sărează și piperează după gust.
 6. Formează cu mîinile pateuri de mărimea palmei și transferă-le în tava de copt. Dă-le la cuptor 15 minute la 180 de grade Celsius. Alternativ poți elimina aest pas, stoca în frigider sau congelator și prăji în tigaie cîte unul-două atunci cînd vrei să îți faci un sandviș. Prăji în cazul de față înseamnă că pui cîțiva stropi de ulei de măsline și lași fiecare burger să se perpelească cîte 2 minute pe fiecare parte.
 7. Odată ce ai burgerii gata ești liber să îi combini într-un sandviș simplu sau cu alte ingrediente exact ca un burger clasic - chiflă, ceapă, salată verde, roșii, ardei, rucola, muștar și/sau ketchup etc.

Cu drag de hrană și de viață,