Femeile, aproape fără excepție, care vin în Thailanda sunt mari consumatoare de smoothie/shake. Aveți shake? Smoothie de mango se poate? Dar în Bangkok/Samui erau oameni pe stradă care-ți făceau smoothie pe loc. Asta e o observație făcută des aici la noi în sat unde nu-s prea multe facilități de servire a mesei pentru turiști. Pentru că, da, thailandezul de rând nu se ocupă cu așa ceva, deși pică fructele exotice pe el cât e ziua de lungă. Nu mai zic că pentru ei mango, ananasul și papaya nu-s deloc exotice și le-ar înlocui oricând cu berries, cireșe sau struguri. Revenind, smoothies/shake-uri se găsesc în zonele turistice pentru că acolo e vad – străinii se dau în vânt după ele, thailandezii s-au prins și s-au apucat să le facă pe toate drumurile. Acolo unde trăiesc numai ei și turiștii apar rar pe străzi nu găsești astfel de chestii.

Dar sunt atât de bune, de ce nu beau și ei? Pentru că e mult mai ușor și mai ieftin să bea sucuri foarte colorate, făcute din prafuri chimice. Fără glumă. Sucuri precum cele de la TEC din anii ’90. Posibil să aibă impresia și că e mai hip să bei sucuri din astea decât ceva făcut din chestii naturale. Concepte precum healthy living, clean eating șamd nu au penetrat partea asta de lume.

Oricum, ce vroiam să zic este că 90% dintre oamenii ăștia care aici ar bea non-stop shake-uri, nu pun gura pe așa ceva acasă la ei. Nici nu le trece prin cap, de fapt, că pot face un smoothie delicios în doar câteva minute și că smoothie-ul ăsta poate fi micul lor dejun plin de savoare și energie. Oameni buni, e super simplu să vă procurați ustensilele și ingredientele necesare producerii unui shake/smoothie. E nevoie doar de un blender, fructe și apă – pentru varianta de bază. Pentru upgrade nivelul 1 – lapte vegetal (recomand cocos-ul că-i cel mai exotic dintre toate). Pentru upgrade nivelul 2 – semințe (in, chia etc.).

Blenderul nici măcar nu trebuie să fie un OZN super scump și puternic, care să-ți ocupe jumătate din spațiul de lucru din bucătărie. Un blender vertical de 600-700W este perfect, o să spargă și gheața dacă folosești așa ceva pe timp de vară. Până acum o lună eu foloseam un blender din acela mare de 1000W putere, cu vas detașabil. Mi l-am luat pe cel vertical și nu m-am mai atins de enormitate decât pentru a o împacheta și pune deoparte în dulap. Ăsta micu’ mi-e suficient pentru smoothies, piureuri, supe cremă, tahini sau hummus.

Fructele bune de smoothies/shake-uri sunt, în principiu, alea care nu pot fi stoarse – banane, kiwi, mango, papaya, berries de orice fel, piersici, caise, prune, avocado, passion fruit. E ceva ce nu găsești din toate astea în variantă proaspătă sau congelată? Mă îndoiesc.

Deci, ca să nu o mai lungim:

  1. Kiwi (1 buc.) + banană (2 buc.) + 50ml lapte de cocos + apă cât să acopere fructele. O lingură de semințe de chia ar fi upgrade-ul recomandat de mine.

kiwi    +    banana   +   laptecocos

2. Banană (2 buc.) + fructe de pădure (3 linguri pline) + apă cât să acopere fructele. Upgrade poți face cu o lingură de semințe de in măcinate, face minuni la digestie.

banana   +   fructe de padure

3. Avocado (1 buc.) + 100 ml lapte de migdale + o mână de căpșuni + 2 curmale (fără sâmbure, desigur). Și apă, aprox. 100ml.

avocado  +laptemigdale  +  capsuni  +  curmala

 

Cantitățile de mai sus sunt suficiente, în fiecare dintre cazuri, pentru 2 smoothie-uri de mărime medie.

Sper să îți placă și să îți fie de bine!