It’s the most wonderful time of the year. Auzim asta în aproape toate filmele cu și despre Crăciun. Unii își dau ochii peste cap gândindu-se la cozile imense din magazine, la lista nesfârșită de cumpărături, la toate petrecerile la care trebuie să meargă sau la toate rudele pe care trebuie să le îmbrățișeze cald deși nu le-au mai văzut de la Paște. Alții se întristează pînă la lacrimi că nu au un partener cu care să sărbătorească sau că nici anul ăsta nu au bani să plece în Thailanda sau că bradul șefei lor e mai frumos decît al lor (cel puțin conform pozelor de pe Facebook).

Am trecut și eu prin toate de-a lungul anilor – brazi minunați sau urîți cu spume, iubiți îndrăgostiți și singurătate, mese prea multe, bani aruncați aiurea, prea mult alcool, prea mult cozonac, prea puțină șampanie, niciun cadou sau mult prea multe și lista poate continua la nesfârșit. Ieșeam din sărbători mai degrabă obosită și tristă decît împăcată și cu bateriile încărcate. Acum chiar este cea mai frumoasă perioadă a anului din cîteva motive pe care încerc să le explic mai jos, poate îți modifică puțin perspectiva și dispoziția.

  1. Nu trimit mesaje de Crăciun fericit și la mulți ani pentru că sincer nu le văd rostul și ce mie nu-mi place, altora nu le fac. Adică, serios, oamenii au sărbătorile pe care le au, niște cuvinte venite de la mine nu o să le facă mai bune sau mai rele.
  2. În schimb o ard pe conversații stupide cu prietenele mele de departe despre toate frivolitățile din viețile noastre and it feels damn good.
  3. Gătesc mîncare tradițională fără pic de regret. Sarmale, salată boeuf/rusească, cozonaci, friptură de porc. Ba mai prăjesc și cîrnați cînd se întîmplă să avem musafiri din România care i-au adus în bagajul de cală – chestiune care s-a întîmplat de multe ori în ultimii 4 ani. Inclusiv anul acesta. Nu am nevoie de meniuri sofisticate, nemaivăzute, nu vreau să testez rețete ca să am cu ce mă lăuda pe blog. Vreau să miroasă casa exact a cele înșirate mai sus și Brad și prietenii să se bucure de ele de dimineață pînă seara.
  4. Împart mîncarea tradițională cu cine se nimerește să fie prin preajmă și vorbește limba română. Nu e musai să-mi fie prieteni de-o viață, este foarte posibil pe mulți să-i cunosc chiar în săptămîna de dinaintea Crăciunului. Sunt mulți cei care pleacă de la frig și visează să petreacă sărbătorile pe plajă în picioarele goale, dar nu ai idee ce bucurie simplă și imensă au toți când îi invităm la masa de Crăciun și văd sarmale și cozonac. Ne așezăm la masă și brusc suntem de-un fel și mai aproape de ce am lăsat cu toții în locurile natale.
  5. Mănînc cam orice și la orice oră. Niciodată nu gătesc în cantități rezonabile, deci frigiderul este mereu plin de bunătăți, așa că salată rusească la micul dejun este întotdeauna o idee bună. La fel și trei felii de cozonac la miezul nopții. Și refuz cam pînă pe 15 ianuarie să conștientizez că acest comportament se traduce în kilograme în plus și siluetă deformată.
  6. Îmi cumpăr cam tot ce am amînat să îmi cumpăr în ultimele luni din motive stupide de genul să nu cheltui prea mulți bani. Crăciunul ăsta, de exemplu, mi-am schimbat toate piesele de lenjerie intimă. Și azi mă duc să-mi cumpăr și cuptor nou că cel vechi a decedat după 4 ani de copt sarmale, friptura și cozonaci.
  7. Dacă în restul anului am o mică strîngere de inimă cînd beau un șpritz la masa de prînz, acum nu simt nici urmă de rușine sau regret. Bubbly la micul dejun, șpritz la masa de prînz, vin fiert la cină – come to mamma!
  8. Ascult muzică de Crăciun aproape toată ziua. Întrerup doar pentru colinde.
  9. Port pulover și pantaloni lungi, de cele mai multe ori de pijama dar ce contează? Pentru că în decembrie mai scade temperatura și pe la noi, am ocazia să port haine pe care le dosesc în fundul dulapului pentru restul anului și asta mă face să mă simt bine, probabil mai ca acasă în România. A nu se înțelege de aici că îmi e dor de ger și zăpadă.
  10. Mă uit la filme mai mult decît în restul anului. Pentru că merg bine cu vinul fiert, pantalonii de pijama și cozonacul.

Cam așa aș sintetiza eu ceea ce îmi aduce mie bucurie în această perioadă din an și o face una dintre cele două cele mai frumoase pentru mine. A doua e cea în care vin în vizită în România.

Vă las acum că mi-a venit o idee de cum să decorez masa de Crăciun și trebuie să merg să cumpăr chestii. Plus cuptorul, să nu uit de cuptor.

Cu drag,