Sper din tot sufletul că nu mai sunt oameni în România care se rezumă la a folosi exclusiv pătrunjel, mărar și leuștean! Nu că ar fi ceva în neregulă cu ele, dimpotrivă, sunt plante aromatice minunate, doar că ar fi păcat să ne rezum[m doar la ele. Sunt atît de multe condimente și plante cu care ne putem juca pentru a obține arome noi în mîncarurile noastre și practic călători în jurul lumii !

Pe lîngă gust și miros, toate prafurile, bețele, boabele și frunzele astea sunt pline ochi de nutrienți de care corpul nostru are nevoie în permanență pentru diverse procese de întreținere sau regenerare. Pînă să intru în detalii mai jos cu cele zece condimente de avut și folosit în bucătărie cît mai des, ține minte că orice ai folosi din această zonă, uscat sau proaspăt, în băuturi sau în mîncare, îți este de mare ajutor – mai toate condimentele au vitamina C și alți antioxidanți plus compuși pe care ficatul îi utilizează cu succes în procesul de detoxifiere. Joacă-te, experimentează și îmbunătățește-ți digestia și sănătatea cu ajutorul condimentelor!

Mai jos proprietățile a zece ierburi și condimente folosite în regim normal – adică fără exagerare (luat cu lingurița dimineață-prînz-seara). Fac această mențiune pentru că unele dintre ingredientele listate mai jos pot avea efecte negative în cazul anumitor oameni DACĂ sunt consumate în exces. Voi trata aceste potențiale riscuri într-un articol viitor (Notă 15 iulie 2019: articolul despre antinutrienți și posibile efecte negative ale consumului de condimente în exces a fost publicat aici.)

Piperul negru îmbunătățește digestia stimulînd producția de acid clorhidric necesar pentru desfacerea moleculelor și extragerea nutrienților. Piperul conține o substanță numită piperin (ce surpriză!) pe care ficatul o folosește pentru detoxificare. Aceeași substanță ajută pielea să producă pigment, fiind astfel de ajutor în ameliorarea simptomelor de vitiligo.

Ardeiul Cayenne accelerează metabolismul și îmbunătățește circulația sîngelui. Este o sursă bună de vitamine A, C, E, K, B6, riboflavină (de mare ajutor în producția de anticorpi și celule noi peste tot în organism), niacină și minerale – mangan, magneziu, potasiu și fier.

Coriandrul semințe și cilantro (frunzele verzi ale plantei) scad tensiunea arterială și ajută ficatul în procesul de detoxificare.

Pătrunjelul conține miricetină, un flavonoid frecvent întîlnit în plante. Numai că pătrunjelul este în top din punct de vedere al concentrației de miricetină (alături de cartof dulce și merișoare). Miricetina, au dovedit studiile, previne apariția cancerului și reduce riscul apariției diabetului. Din plin în pătrunjel mai ai apigenină, alt compus anticancerigen – există studii care arată că poate reduce dimensiunea tumorilor în cazurile de cancer de sîn.

Busuiocul – este un excelent antioxidant și are proprietăți antibacteriene. În plus, ajută circulația sîngelui și buna funcționare a inimii. Conține vitamina K și acizi grași omega-3.

Chimionul este plin de antioxidanți și fitonutrienți. Cuminaldehida conținută de acest condiment ajută enorm procesul de digestie prin stimularea secreției de sucuri gastrice și biliare. Tot din chimion îți poți lua fier și magneziu.

Ghimbirul este de mare ajutor în cazuri de greață, indiferent că sunt cauzate de mișcare (mers cu mașina sau barca) sau de sarcină. Rădăcina de ghimbir are proprietăți anticoagulante.

Oregano este bogat în vitamina C, flavonoizi, carotenoizi și luteină – toate ajută corpul să lupte împotriva radicalilor liberi. Există studii de laborator care arată că oregano are proprietăți antimicrobiene.

Scorțișoara conține flavonoizi care ajută la repararea celulară și cinamaldehidă, substanța care dă gustul și mirosul specifice acestui condiment. Cinamaldehida are proprietăți antibacteriene, antivirale și antiinflamatoare.

Turmericul este un puternic antiinflamator, unii specialiști susțin că are efecte mult mai puternice decît medicamentele OTC (cu siguranță nu are efectele negative asociate acestora). Datorită acestei proprietăți, este recomandat în cazuri de artrită, colită ulcerativă, dureri cronice.  Turmericul îmbunătățește activitatea ficatului, dovedindu-se astfel un bun ajutor în cazurile de diabet de tip 2. De asemenea, subțiază sîngele – din nou, unele studii susțin că ar funcționa mult mai bine decît medicamentele.

Să îți fie de bine!