Vineri a avut loc ediția de vară a Food Bloggers Conference, o conferință pe teme culinare organizată de Evensys în parteneriat cu Lidl. În panelul de Food Blogging Trends cineva din public a pus punctul pe I în ceea ce privește un subiect care pe mine mă preocupă destul de mult. Doamna respectivă, îmi cer scuze dar nu am reținut numele, a spus așa: noi toți cei care scriem despre alimentație, gătit și mîncare în general avem o responsabilitate față de cei care ne citesc. Așa este, sunt perfect de acord cu dînsa – indiferent că gătim prăjituri sau ciorbe, că suntem vegetarieni sau omnivori, noi cei care avem în jur o comunitate care ne urmărește constant avem datoria de a ne informa și de a transmite informație cît mai corectă și valoroasă în privința alimentației, ingredientelor de calitate, metodelor de preparare a mîncării. Măcar chestiunile de bază ar trebui să el subliniem constant – evitarea produselor semipreparate pline de conservanți, gătitul la aburi sau la cuptor în loc de prăjitul în untură, folosirea ingredientelor locale șamd. Toți suntem oameni educați și cu acces la mult mai multe resurse decît cei pentru care gătitul este doar ceva ce fac ocazional sau din nevoie și trebuie să găsim fecare o cale să dăm mai departe învățăturile de care beneficiem.
Acum că mi-am luat asta de pe inimă, revin la subiectul zilei de luni – Vegan Monday și la rețeta săptămînală gătită în cel mult 30 de minute cu maxim 10 ingrediente. Azi este tofu cu broccoli. Eu iubesc tofu. E ciudat, știu, dar este adevărat. Îmi place cum miroase, îmi place chiar și cînd este crud – mai mereu gust din el înainte de a-l arunca în tigaie pentru că pur și simplu nu mă pot abține. În schimb despre broccoli nu pot spune același lucru. E și foarte ușor să-l dai în bară – mai rar ceva atît de demn de refuzat precum un broccoli opărit, moale și de un verde incert. Nu zic că-mi place, dar nici că mă feresc de el.
Pînă la rețeta în sine, mai vreau să zic așa:
- tofu este un scîrț din ăla de televizor, cum zice Titică și aprobă Brăduț DAR poate fi transformat ușor în ceva foarte cool, crocant pe deasupra și moale la interior – cum am făcut eu în această rețetă și metoda este infailibilă;
- broccoli NU are nevoie de cine știe ce gătire, vă rog mult rețineți asta. Este mult apetisant în verde crud și mai gustos cînd încă e crocant.
Și acum la treabă – 6 ingrediente, aprox. 15 de minute pentru preparare. Bonus: un sos delicios care presimt că va deveni a regular la mine în bucătărie. Tot vegan și el; ca să-l faci trebuie să mai adaugi 5 minute și 4 ingrediente. Oricum ar fi tot la 10/30 te încadrezi.
- Tofu
- Broccoli
- Sare
- Amidon de porumb
- Ulei de măsline
- Semințe de susan
- Ardei iute
- Usturoi
- Busuioc
- Zeamă de lămîie
- Scoate tofu din cutie, șterge-l bine de apă cu un prosop de hîrtie și taie-l cuburi.
- Sărează-l și tăvălește-l prin amidon de porumb (2 linguri sunt suficiente pentru un cub de tofu) astfel încît să fie tapetat pe toate laturile.
- Încinge 2-3 linguri de uleid e măsline într-o tigaie neaderentă, adaugă bucățile de tofu și prăjește-le pe toate părțile pînă capătă o culoare aurie.
- Scoate tofu pe o farfurie curată și aruncă florile de broccoli în tigaie. Dă focul mai tare și în 2 minute maxim vei observa că bucățile de broccoli încep să se ardă pe margini (nu chiar ars, devin maronii). Este gata, pune-l pe farfurie împreună cu tofu.
- Presară semințe de susan.
- Pentru sos pisează în mojar 2 ardei iuți fără semințe, tocați mărunt cu 5 căței de usturoi și cîteva frunze de busuioc. Adaugă 2 linguri de ulei de măsline, un strop de sare și 2 linguri de semințe de susan alb. Amestecă și pisează totul bine pînî ingredientele se transformă într-o pastă. Poți stropi cu un pic de zeamă de lămîie la final, după gust.
Leave a Reply