Am descoperit balila acum cîteva săptămîni la Joudie Kalla (mai exact pe canalul ei de Youtube) și mi s-a părut ceva desprins din visele mele cele mai frumoase – salată, năut, cîteva minute ca să fie gata, sub zece ingrediente necesare, arome orientale, totul vegan. Nu cred că mi s-a întîmplat vreodată să mă apuc mai repede de reprodus o rețetă ca în acest caz. Și am făcut-o de trei ori la rînd ca să mă coving că este într-adevăr atît de ușor de gătit și atît de gustoasă! Te rog ca atunci cînd ți se face poftă de mîncare cu aromă de Orientul Mijlociu (adică ceea ce românul numește mîncare libaneză) să încerci această salată de năut.

balila-1-3

Inspirată de Joudie eu am folosit așa:

  • 1 conservă de năut (bine, eu nu am avut conservă, ci năut fiert de mine)
  • 5 căței de usturoi tocați grosier (poți pune mai mulți sau mai puțini în funcție de cît de prieten ești cu usturoiul)
  • 2 linguri de chimion măcinat
  • 1/2 linguriță fulgi de chili (nu aveam ardei iute cum are ea în video)
  • 5 linguri ulei de măsline extra-virgin
  • zeama de la 2 lămîi
  • 1 mînă de pătrunjel tocat
  • sare după gust
  • boabe de rodie pentru topping

balila-1

Am curățat și tocat usturoiul, am spălat pătrujelul și l-am mărunțit. Am pus năutul pe foc (într-o oală, evident) cu usturoiul, cuminul, fulgii de chili și uleiul de măsline. Am amestecat aproximativ 5 minute, să zic. Am stors lămîile și am zdrobit o parte din boabele de năut exact cum face și Joudie în video-ul ei. Cînd a început să miroasă ca și cum m-am teleportat în Levant, am stins focul și am pus sare după propriul gust. Am lăsat încă cinci minute să se răcorească (astea au fost cele mai dificile) și am mîncat cu boabele de rodie presărate din belșug pe deasupra și cu mare poftă.

Sper să îți placă rețeta și să îți fie de bine!