Fac muffins din 2008, de când am primit cadou prima mea formă de la o amică din Germania. Am încercat zeci de rețete, mai dulci, mai sărate, mai pufoase sau mai turtite. Niciodată nu am fost satisfăcută 100%, indiferent de ce mi-au spus prietenii pe care am făcut teste. Sigur, multe dintre ele au fost foarte bune, iar la toate s-a simțit diferența față de brioșele făcute în serie pe care le găsești în cafenele, brutării etc. Cu toate astea, eu aveam în cap o textură anume pe care-mi doream să o obțin – nu pufoasă, nu îndesată. Vroiam o brioșă cu găuri neregulate la interior și bombată vizibil numai în centru, ușor crăpată la coacere.
În ultima vreme aproape că m-am dat bătută, nu mai speram să găsesc formula ideală. Întâmplarea a făcut ca ieri să vorbesc pe messenger cu o amică, fostă colegă, cu care nu mai vorbisem de cel puțin 4 ani. Mi-a povestit despre pasiunea ei pentru prăjituri, eu i-am destăinuit obsesia mea pentru gătit, am ajuns la rețete și mi-a turnat rapid una de madlene și una de negresă. Mă ardeau mânuțele aseară, le-aș fi testat pe amândouă în ciuda orei înaintate. Am cumpănit mai bine, însă (oare oi fi fost eu?) și am amânat pentru dimineață ca să am lumină naturală, să le fotografiez.
Și au fost!!! A fost rețeta câștigătoare, atât de bune au ieșit încât imaginația mea este picată la pământ, umilită de cât de neputincioasă a fost în fața realității.
Mod de preparare:
Rețeta este adaptată de pe Eat and Be Happy – merită să arunci un ochi dacă-ți place să faci dulciuri.
Cartea mea de muffinsuri zice ca ptr a le face perfecte trebuie amestecate lichidele cu dry ingredients,dar numai cat sa fie amestecate,mereu se mentioneaza Don't overmix! Se pare ca le face mai indesate,daca le amestecam prea mult.
Adică exact ce am scris și eu – amestecate ușor, nu să obții aluat fin.
Și cum am scris și aici http://sufletpentruhrana.blogspot.com/2011/06/5-trucuri-pentru-briose-perfecte.html nu ai nevoie de mixer, nu contează nici dacă ai cocoloașe.
Dacă e ceva la care chiar am experiență bogată, muffins sunt alea!
Ca să nu mai zic că mixatul nici nu mai contează dacă nu ai ingredientele potrivite, în cantitățile potrivite. Am testat rețete de brioșe care mi s-au părut de la prima citire greșite (mult prea mult zahăr, overmixed cum zici tu etc.) numai ca să-mi demonstrez că mă pricep la asta – nici nu vrei să știi ce grețoșenii au ieșit din rețete ridicate în slăvi de reviste prestigioase în domeniu. Bleah!
pisi, am amestecat, nu stiu daca am amestecat.. SUNT PERFECTE! Sa iti dea Dumnezeu sanatate!:))))
multumesc frumos. au iesit excelente. le-am facut cu cranberries :))
Cu mare placere, ma bucur mult ca au iesit bune si ca ti-au placut.