Îți povesteam la început de an că sunt mare fan supă de linte și humus. I stand by choice, cred că îl prepar pe cel din urmă odată la două săptămîni, iar supa de linte cel puțin odată pe lună. Ambele sunt versatile, foarte simplu de pregătit și sățioase. Humusul, am mai supus-o, nu îl fac de două ori la fel. În funcție de ce am la dispoziție prin bucătărie/frigider, adaug cîte un ingredient mai exotic pentru a-i schimba puțin aroma – sfeclă roșie, coriandru, roșii uscate la soare, dovleac și tot așa. Supa de linte a fost o constantă pînă în această vară cînd am realizat că-i pot face upgrade cu verzituri.

Cînd zic verzituri fac referire la orice are culoare verde, nu doar frunze: spanac, kale, amaranth, stevia, lobodă, rucola, broccoli, asparagus, bok choi, mangold. Ideal, acestea ar trebui să ocupe cel puțin jumătate din farfuria ta la orice masă. Sunt toate pline de antioxidanți (hello, vitamina C!) și fitonutrineți – componente care s-au dovedit de-a lungul timpului foarte eficiente în a combate efectele îmbătrînirii și în lupta împotriva celulelor canceroase. Ca să nu mai spun că ajută la detoxifiere (un proces natural, obligatoriu, pe care am să-l tratez cît de curînd într-un articol dedicat).

Da’ ce sunt eu, capră? Știu, am mai auzit-o de multe ori, nu e nevoie să îmi lași și tu un comentariu de acest fel. Nu ești capră, nu vrei jumătate din farfurie să fie verde, atunci fă un efort să ascunzi frunzele în mîncăruri mai sățioase și mai pe placul tău. Cîteva frunze de kale, ceva pătrunjel sau coriandru merg de minune într-o omletă. Dacă faci shakshuka, de exemplu, poți și acolo să arunci o mînă de spanac baby. Ca să nu mai zic de versatilul smoothie – o pară, un castravete, o mînă de spanac, o lingură de spirulină și una de semințe de cînepă și ți-ai făcut un bine de la prima oră a dimineții.

Același lucru s-a întîmplat și cu supa mea de linte – pe lîngă ingredientele clasice, am ales să pun și verzituri. Nu schimbă gustul foarte mult și știu că îmi face bine, așa că acum, ori de cîte ori pregătesc supă de linte, adaug la final și cîteva frunze de spanac sau de kale. Îți las rețeta aici, sper să îți placă și să îți fie de bine!

Supă de linte cu spanac
Author: 
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 2
 
Ingredients
  • 1 cup linte roșie
  • 1 ceapă albă mică
  • 3-4 căței de usturoi mărunțiți
  • 1 morcov dat pe răzătoare
  • 1 mînă de spanac baby
  • 1 linguriță de chimion măcinat
  • 1 linguriță turmeric
  • 1 linguriță de sumac
  • 4 linguri de ulei de măsline extra-virgin
  • sare & piper după gust
  • zeamă de lămîie
Instructions
  1. Spală lintea bine sub jet de apă și pregătește restul ingredientelor.
  2. Într-o oală mai adîncă încălzește uleiul și pune la călit ceapa și usturoiul.
  3. Cînd ceapa devine translucidă, pune condimentele. Amestecă bine și adaugă morcovul și lintea. Sotează 3-4 minute, apoi adaugă apă cît să acoperi totul cu cîțiva centrimetri.
  4. Pune capacul și lasă 15-20 de minute, pînă cînd lintea devine galbenă și explodată. Verifică permanent nivelul apei, nu vrei să faci supă arsă! Dacă scade prea mult, mai pune apă puțin cîte puțin.
  5. Verifică lintea să fie fiartă bine. Aruncă în oală spanacul baby, sărează și piperează după gust și stinge focul.
  6. Cînd mănînci, nu te sfii să storci zeamă de limetă sau lămîie - abia atunci ies la iveală aromele supei.

Sper să îți placă și să îți fie de bine!