A venit vremea să recunosc că am o obsesie cu năutul. Și cu lintea roșie. Și cu couscousul. Astea din urmă, ghinion, nici nu le găsesc în supermarketurile din Thailanda, trebuie să fac trafic cu ele din România. Numai ce mi-au parvenit de la ai mei, prin intermediul unor prieteni veniți în vacanță, 4 cutii de couscous și 4 pungi de linte roșie. Să fie, că nu se știe niciodată.

Năutul, pe de altă parte, se găsește aici și în variantă raw și la conservă. Desigur că mi-ar fi mai ușor să folosesc conserve și chiar am făcut-o o vreme până am realizat că au conținut mare de zahăr și cum încerc că nu consum acest ingredient mai mult decât e nevoie, am renunțat și am trecut pe boabe. Folosirea lor necesită un pic mai multă organizare și programare, dar m-am obișnuit — le pun în apă este noapte și a doua zi le fierb. Fac asta cu o cantitate mai mare, care să-mi ajungă pentru una-două feluri de mâncare. Ce nu folosesc imediat stochez în frigider într-o cutie, cu sau fără apă adăugată. Varianta cu apă parcă se dovedește a fi mai bună, păstrează prospețimea boabelor mai mult timp.

salata-naut-kale-1200(3)

Salata asta e super ușoară ca textură, dar foarte hrănitoare în același timp – genul despre care povesteam acum câteva săptămâni că o percepi ca sățioasă și asta din cauză că ai năut și couscous pentru a da volum salatei. Poate fi un fel principal bogat pentru vegani și vegetarieni. Poți foarte bine servi și la mese mai mari, din alea care necesită pregătiri intense și gătit masiv pentru că rezistă, chiar asezonată, vreme îndelungată, fără a-și schimba radical aspectul sau pierde din prospețime.

Salată de năut și kale
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Pentru 4 porții
Ingredients
 • 200g năut fiert
 • 1 cană de couscous
 • 1 măr
 • 1 legătură de kale (6 frunze mari)
 • 2 linguri de stafide aurii
 • zeamă de lămâie
 • ulei de măsline
 • sare, piper
Instructions
 1. Amestecă într-un castron couscousul cu stafidele, toarnă apă fierbinte peste ele cât să le depășească un picuț. Acoperă și lasă-l deoparte.
 2. Toacă sau rupe frunzele de kale și frământă-le într-un bol mare cu o lingură de ulei de măsline și una de zeamă de lămâie până se înmoaie nițel.
 3. Adaugă năutul, mărul tăiat cubulețe (fără cotor și semințe, desigur).
 4. Amestecă couscousul cu o furculiță pentru a-l face fluffy și pune-l și pe el la grămadă.
 5. Asezonează salata după propriul gust cu sare și piper proaspăt.

Sper să îți placă și să îți fie de bine!