Am gătit pastele astea intuitiv (adică fără să mă învrednicesc să verific vreo rețetă) acum două săptămâni când am făcut sos de roșii în loc să cumpăr, dar nu au ieșit la fel de bune ca astăzi când practic am furat fără jenă rețeta de la Umberto, un prieten bun de-al nostru care locuiește în Khanom și are un restaurant pe nume Ciao Bella. Am fost la ca să-l trag de limbă despre bucătăria italiană, experiența lui de o viață în bucătărie (da, literalmente de o viață – a început să lucreze în restaurant în anul în care m-am născut eu). Detaliile vin cât de curând într-o postare separată. Deocamdată să vă zic ce m-a învățat pe mine experiența despre paste:

  • cele mai simple sunt cele mai bune
  • cele prea bine fierte sunt oribile (mi se mai întâmplă și mie să le las prea mult în oală, le arunc pe loc)
  • dacă nu ai ingrediente proaspete e mai bine să gătești altceva
  • cantitatea face diferența, iar azi am aflat de la Umberto și care e cea corectă. Nu 100, nu 200, ci 80g! Și când am executat rețeta de față fix atât am folosit pentru o porție și îți jur că mi-a rămas mult loc în stomac (pe care în mod normal l-aș fi umplut cu prosecco, doar că nu există condiții și a trebuit să mă mulțumesc cu șpritz)
  • dacă îți plac pastele mult de tot trebuie să investești într-o mașină de făcut paste. De aluat nu trebuie să te preocupi, e ușor dacă ții cont de aceste tips & tricks.

pasti-al-pomodoro-1200(1)

Paste al pomodoro
Author: 
Cuisine: Italian
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
  • Pentru 2 porții
  • 180g de spaghetti
  • 6 roșii proaspete de mărime medie
  • 3 căței de usturoi
  • 5 linguri de ulei de măsline extra virgin
  • câteva frunze de basilicum
  • sare
Instructions
  1. Umple o oală mare cu apă, aruncă o mână de sare în ea și pune-o la fiert. Odată ce dă în clocot adaugă pastele. Amestecă din când în când ca să nu se lipească de fundul oalei. Asigură-te că știi de pe ambalajul pastelor câtă vreme trebuie gătite - dacă scrie 10 minute, tu pune timerul să sune la 9 minute și chiar atunci scoate-le într-o sită și lasă-le la scurs.
  2. Taie în bucăți roșiile, strivește sub cuțit cățeii de usturoi și toacă-i grosier. Pune totul în tigaie împreună cu uleiul. Focul să fie mediu. Amestecă în continuu - în felul ăsta eviți să arzi usturoiul (care ars are un gust amar, tare neplăcut).
  3. După 3-4 minute roșiile ar trebui să înceapă să se înmoaie. Strivește-le cu o paletă ca să iasă sucul din ele. Gătește alte 3-4 minute, vei observa că sosul de roșii începe să se îngroasă pentru că tot lichidul se evaporă.
  4. Adaugă un pahar de apă și lasă roșiile să se gătească vreme de 5-7 minute. Cam ăsta e momentul în care sosul ar trebui să fie gata - scăzut, consistent, aromat.
  5. Dă focul mic, pune pastele în tigaie și mai gătește totul încă 1 minut.
  6. Așează pe farfurii și servește cu bucusioc proaspăt.

Sper să îți placă și să îți fie de bine!