Suflet pentru hrana
  • Health Coaching
    • Programe nutriționale de grup
    • Sesiuni private de health coaching
    • Evenimente
    • Testimoniale
  • Dietă & stil de viață
  • Rețete
  • Contact

Mâncare Thai // Salată cu carne de porc (Laap Muu)

08/02/2011 by Elena Stanciu 4 Comments

Am venit în Thailanda chitită să merg la o şcoală de cooking şi să învăţ despre bucătăria thailandeză. Am mers până în punctul în care am discutat cu singura şcoală serioasă de pe insula Koh Pha Ngan despre ziua şi ora la care să mă prezint la cursuri. Pentru că pe plajă, în junglă şi printre valuri timpul aleargă mai liber decât între două întâlniri cu clientul, am uitat să îmi pun şi un semn, de orice fel, care să mă atenţioneze asupra momentului întâlnirii cu profesorul. Am realizat greşeala o zi mai târziu, mi-am cerut scuze şi nu am mai avut curajul să dau ochii cu el mult timp. Zece luni, mai exact.
Când l-am contactat din nou am sperat din tot sufletul să nu i se aprindă niciun beculeţ. Am avut noroc, cel mai probabil datorită zecilor de turişti care i-au trecut prin bucătărie între timp şi au estompat amintirea româncei neserioase. Le mulţumesc frumos pe această cale. Şi mulţumesc si profesorului pentru că mi-a dărâmat convingerea că mâncarea thai nu-i de mine. Chef Tummy, un american stabilit aici în urmă cu 8 ani este singurul farang care a reuşit să obţină dreptul de a preda cursuri despre bucătăria tradiţională. Nici nu-i de mirare, pentru că jovialul Tummy este definiţia pasiunii când vine vorba despre arta culinară thai; în plus are răbdare să răspundă oricâtor întrebări şi înţelepciunea de a oferi fiecărui cursant libertatea de a greşi.
Cursul a durat 5 ore, gătitul cel mai probabil 1,5 pentru toate cele patru feluri. Mâncarea thai este uşor de preparat, foarte versatilă şi foarte gustoasă! Te poţi juca cu ingredientele de bază astfel încât să se potrivească dietei şi stilului tău şi nu ai nicio obligaţie să te scufunzi în focurile şirete ale ardeilor chili, aşa cum am crede mulţi dintre noi.
Laap Muu, de exemplu, este salată porc în traducere exactă. Originară din Laos, mâncarea este foarte populară în NE Thailandei, în zona Issan. Grozav la ea este că o poţi adapta în funcţie de “ce ai în jurul casei”, ca să-l citez pe Tummy. Nu găseşti porc, eşti liber să încerci cu vită, pui sau curcan. Frunzele de lime lipsesc azi de pe tarabele din piaţă? Merge şi fără, gustul nu se modifică radical.
laap-muu-2
Conform reteţei originale, ca să pregăteşti salata cu carne de porc ai nevoie de următoarele ingrediente:

Salvează Tipărește
Mâncare Thai // Salată cu carne de porc (Laap Muu)
Autor: Elena
Cuisine: Thailandez
Pregătire:  15 mins
Gătit:  10 mins
Total:  25 mins
 
Ingrediente
  • 400g carne tocată de porc; preferabil carne cu 10-20% grăsime ca să aibă suficientă savoare;
  • 6 fire de ceapă verde, tăiată în bucăţele de 1-2 cm. Foloseşte numai partea verde dacă vrei să fii cât mai aproape de original - thailandezii pun deoparte căpăţânile albe, ca să le replanteze ulterior;
  • 3 cepe mici roşii. Dacă nu găseşti varietatea asta, orice ceapă roşie merge, tăiată solzi;
  • 4 frunze de lime, curăţate de nervuri şi tăiate feliuţe subţiri;
  • sucul de la 3 lime-uri;
  • câteva frunze de coriandru, rupte în bucăţele. Coriandrul este cel care dă aroma multora dintre mâncărurile tradiţionale thailandeze. Nu ştiu dacă în România se găseşte, dar îl poţi înlocui cu pătrunjel. Nu încerca sa foloseşti boabe de coriandru ca substitut pentru ca nu obţii acelaşi efect;
  • câteva frunze de mentă proaspătă, rupte în bucăți
  • 1 linguriţă de chili uscat. Dacă vrei iute-iute poţi să foloseşti şi ardei chili proaspeţi, tocaţi mărunţel;
  • 2 linguri de orez lipicios;
  • 1 castravete mare, curăţat de coajă şi tăiat rondele pe diagonală;
  • 1-2 linguri sos de peşte.
Mod de preparare
  1. Pune carnea la fiert. Amestecă din când în când şi desfă cu o lingură bucăţile mai mari, astfel încât la final să ai un ingredient omogen.
  2. Spală, curăţă, taie, toacă, stoarce toate celelalte ingrediente înafară de orez, chili şi sos de peşte.
  3. Prăjeşte orezul. Ai nevoie de wok sau de o tigaie în care ești sigur că nu se lipesc ingredientele de fund. Încinge wok-ul / tigaia bine și prăjește orezul până devine auriu.
  4. Pisează orezul în mojar. Nu trebuie să-l transformi în pudră, ci doar să-l zdrobeşti în bucăţele mai mici – procesul acesta eliberează aroma din boabe.
  5. Acum e gata carnea, scoate-o într-o strecurătoare şi las-o să se răcească un pic (la temperatura camerei e perfect).
  6. Amestecă într-un bol carnea fiartă cu legumele și ierburile.
  7. Adaugă treptat sucul de lime, fulgii de chili şi sosul de peşte. Gustă de mai multe ori şi reglează totul în funcţie de preferinţele tale.
  8. Servește împreună cu felii de castravete proaspăt.
3.5.3208

 

Related

« Salată de cartofi cu ton
Pulpe de pui cu sos de roşii şi ciuperci »

Din categoria: Home, Rețete Tag: thai food, Thailanda, viața în Thailanda

Comments

  1. illa says

    11/02/2011 at 4:55 PM

    superrrr
    te saruta sorata !
    astept cu nerbdare sa ma intorc acasa si sa incerc!

    Reply

Trackbacks

  1. THAI FOOD // SALATĂ CU CIUPERCI & TOFU says:
    10/11/2015 at 5:03 PM

    […] tuturor oamenilor (și cred că am menționat și în articolul în care povesteam rețeta – aici) că este singura mâncare thai la care eu salivez și înghit în sec când o prepar sau o comand […]

    Reply
  2. 3 rețete delicioase cu mango. De mîncat, de băut, de dulce. says:
    05/06/2016 at 11:33 PM

    […] – prima oară cînd am gătit cartofi dulci sau cînd am văzut vinete mici, mici (și mov), Laap Muu, supa Tom Yum, salata cu frunze de ceai, mangosteen, lychee, apa de cocos și mai presus de orice […]

    Reply
  3. Fasole lungă & ciuperci cu sos sriracha says:
    08/08/2016 at 4:23 PM

    […] și castraveți drept garnitură la diverse alte mîncăruri printre care și salata de papaya sau Laap Muu). Săptămîna trecută am văzut la Mazilique o postare în care povestea că a primit și gătit […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dă o notă:  

Eu sunt Elena, Nutrition & Wellness Coach.
Lucrez cu oamenii care vor să își regăsească echilibrul fizic și emoțional prin nutriție terapeutică, tehnici simple de managementul stresului, igiena mesei și a somnului, strategii de relaxare activă.
Nu cred că există o dietă perfectă care să se potrivească tuturor. Fiecare om are propria moștenire genetică, un microbiom unic, un microclimat specific numai lui, astfel că și specificitățile dietetice trebuie să fie adaptate și personalizate.
Serviciile de coaching pe care le ofer sunt împărțite în trei categorii: Află mai multe…

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Facebook

My Instagram

Follow me @elenastanciu

Favoritele mele

#VeganMonday // Porridge de quinoa cu lapte de cocos & nuci & fructe de pădure

#VeganMonday // Porridge de quinoa cu lapte de cocos & nuci & fructe de pădure

The Breakfast Issue

The Breakfast Issue

#VeganMonday cu resturi din frigider // Supă cremă de morcovi și conopidă

#VeganMonday cu resturi din frigider // Supă cremă de morcovi și conopidă

Adevărul dureros despre pîine

Adevărul dureros despre pîine

#ViațaFărăZahăr & rețetă nouă de bomboane raw-vegane

#ViațaFărăZahăr & rețetă nouă de bomboane raw-vegane

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in acest site, iti dai acordul pentru folosirea cookie-urilor. Pentru a afla informatii complete despre cookie-urile folosite si politica de confidentialitate, vizitati linkul Cookies si Politica de Confidentialitate

Copyright © 2019 · Suflet pentru hrană