Galetă cu rubarbă și căpșune
Author: 
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 8
 
Ingredients
  • Pentru aluat:
  • 260g făină combinată - ⅔ făină albă + ⅓ făină de secară (sau de grîu integrală)
  • 120g unt nesărat
  • 3 linguri de zahăr
  • 1 praf de sare
  • 3-4 linguri de apă foarte rece
  • 1 ou + 3 linguir de lapte
  • Pentru umplutură:
  • 2 cups rubarbă tăiată bucăți cu lungimea de 2cm
  • 1 cup căpșune tăiate jumătăți
  • ⅓ cup zahăr brun
  • ⅓ cup apă
  • 1 lingură amidon de porumb sau semințe de psyllium
  • vanilie, scorțișară sau orice alt condiment simți că ar merge bine
Instructions
  1. Pentru aluat combină cele două tipuri de făină cu zahărul și sarea și taie untul cubulețe. Amestecă bine cu mîinile pănă obții un amestec asemănător nisipului. Adaugă treptat apa rece (foarte rece trebuie să fie - pune-o dinainte într-un pahar cu cîteva cuburi de gheață sau ține-o la frigider) și amestecă aluatul pînă se leagă și poți forma o bilă.
  2. Învelește bila în folie transparentă și las-o în frigider cel puțin 30 de minute. În acest răstimp pregătește umplutura pentru galetă.
  3. Spală rubarba și căpșunele, taie-le și amestecăle cu zahărul și apa. Pune-le la foc mediu-mare pînă dă totul în clocot, apoi lasă-le încă 5 minute la foc mic.
  4. Scoate rubarba și căpșunele într-o sită și lasă-le să se scurgă vreme de 5 minute.
  5. Amestecă fructele cu amidonul de porumb sau semințele de psyllium, în funcție de ce ai decis să folosești.
  6. Scoate aluatul de la frigider și întinde-l bine într-o foaie cu grosimea de aproximativ jumătate de centimetru. Mie cel mia ușor îmi este să fac asta între două foi de hîrtie de copt, dacă ai altă metodă spune-ne și nouă într-un comentariu ca să mai învățăm unii de la alții.
  7. Dacă ai folosit metoda mea, îndepărtează hîrtie de copt de deasupra și las-o numai pe cea de dedesubt. Pune umplutura pentru tartă în mijlocul foii de aluat și împăturește marginile.
  8. Amestecă oul cu laptele și unge toată suprafața tartei cu ajutorul unei pensule de bucătărie (silicon sau orice altfel de pensulă preferi). Dacă vrei, poți presăra și cîțiva stropi de zahăr brun.
  9. Coace galeta la 180 de grade Celsius vreme de 20 de minute sau pînă cînd marginile devin aurii.
Notes
Cînd spun "cup" mă refer la unitatea de măsură folosită în special în America. 1 cup are aproximativ 234g făină/zahăr.
Poți foarte bine să folosești numai făină albă dacă preferi așa.
Poți înlocui rubarba și căpșunile cu fructe de pădure, ananas din conservă (caz în care te-aș sfătui să nu mai adaugi zahăr la umplutură), piersici caise sau orice fructe ai la îndemînă proaspete sau congelate.
Recipe by Elena Florescu, Functional Medicine Health Coach at https://www.sufletpentruhrana.ro/galeta-cu-rubarba-si-capsune/