Suflet pentru hrana
  • Health Coaching
    • Programe nutriționale de grup
    • Sesiuni private de health coaching
    • Evenimente
    • Testimoniale
  • Dietă & stil de viață
  • Rețete
  • Contact

Vegan Monday // Salată Panzanella

25/07/2016 by Elena Stanciu 3 Comments

Tu ai observat cum în food industry există tendințe la fel ca în domeniu modei? Nu mi-e foarte clar de unde pornesc, cel mai probabil de la reviste influente în domeniu care publică o rețetă și bloggerii de food o preiau pentru că așa e cool și oamenii de rînd înțeleg că asta e mișto să mănînci vara/toamna asta. Cum a fost anul trecut nebunia cu burgerii în București. Isterie, nu alta. Toată lumea trebuia să aibă pe Facebook sau Instagram măcar o poză cu un burger fățos. La fel și eu. Ah, doar nu credeai că vreau să-ți zic că trendurile astea sunt ceva rău. Mie îmi convin de minune pentru că îmi dau ocazia să experimentez mîncăruri noi și să dau mai departe rețete nomnom.

Primăvara lui 2016 a fost sub asediul leurdei. Leurdă în sus, în jos, în plăcinte, salate, orezuri etc. Nu am încercat, nici nu știu bine să o recunosc la piață, pe vremea mea nu exista așa ceva pe tarabe și mama sau bunica nu au folosit niciodată cît am fost eu acasă.

Acum văd de vreo două săptămîni prin social media o găselniță nouă – Panzanella. Adică o salată toscană de roșii cu pîine. Ceva extrem de simplu și de gustos pentru care vei găsi pe internet zeci de mii de variațiuni. Ieri mi-am petrecut cîteva ore încercînd să ajung to the bottom of it și să aflu cum e salata asta la origine. Am citit diverse rețete de pe site-uri celebre în limba engleză, m-am uitat la video-uri pe Youtube (în engleză și italiană), ba am ajuns să și citesc bloguri în italiană în speranța că aflu adevărata rețetă de Panzanella. Am găsit-o? Nu știu, posibil să da pentru că după toată nebunia am mai apelat și la o prietenă care trăiește în Toscana și se ocupă de un hotel. Și-a întrebat chef-ul dacă e cum zic eu (cum am găsit scotocind pe net) și se pare că am nimerit-o în cele din urmă.

salata-panzanella-1200(1)

Așadar, Panzanella este o salată de origine toscană care are la bază 8-9 ingrediente și se pregătește în 10 minute. E o salată rustică, nimic sofisticat, dimpotrivă, am citit pe mai multe site-uri că acasă la ea se amestecă ingredientele cu mîinile, imagine the horror! Regula este să ai ingrediente de foarte bună calitate, roșiile în special să fie coapte bine și zemoase. Ce am mai aflat de la italieni, inclusiv chef-ul sus menționat, este că nu se pregătește cu ciabatta așa cum susțin cele mai multe site-uri și bloguri de limba engleză, ci cu pîine toscană – o pîine simplă, țărănească, nesărată. Poate fi înlocuită cu mare succes de o pîine cu maia sau orice pîine rustică bogată, densă, nu foarte aerată. Pîinea în cauză trebuie să fie proaspătă și nu trebuie prăjită în cuptor cum zic unii pe ici pe colo. Decît, desigur, dacă insiști să variezi.

Pentru 2 porții aliniază așa:

  • 2-3 felii de pîine rustică/cu maia
  • 2 roșii mari și coapte sau o roșie mare și cîteva cherry
  • 1 castravete de mărime medie, curățat de coajă
  • 1 ceapă mică roșie
  • frunze de busuioc proaspăt
  • cel mai bun ulei de măsline pe care îl găsești
  • sare de mare și piper proaspăt
  • oțet de mere – opțional, doar dacă nu te deranjează combinația roșii-oțet

Execuți după cum urmează:

  1. Tai roșiile cuburi sau jumătăți în cazul celor cherry.
  2. Cureți coaja castravetelui și îl feliezi.
  3. Cureți ceapa și o tai în felii subțiri.
  4. Rupi frunzele de busuioc grosier, nu e nevoie să le toci.
  5. Pîinea o înmoi în apă rece cîteva secunde. Trebuie să fie umedă, dar nu fleașcă – să o poți rupe, nu să se dezintegreze diform. Dcă optezi pentru “cu oțet” atunci adaugă o lingură în apa în care pui pîinea.
  6. Într-un bol măricel amesteci CU MÎINILE toate ingredientele solide. Adaugă ulei de măsline, sare și piper după gust.
  7. Ideal ar fi să o lași 15 minute în frigider înainte să o mănînci.

8-9 ingrediente 100% vegane, 10 minute maxim pentru pregătire și încă 15 pentru a răci salata în frigider. Oricum o dai este o rețetă perfectă pentru Vegan Monday.

Related

« THE Banana bread
Essentials // 5 lucruri pe care i le-aș spune Elenei de 20 de ani »

Din categoria: Home, Rețete Tag: #VeganMonday, bucătăria italiană, cină, max. 10 ingrediente, max. 30 minute, prânz, vegan, vegetarian

Comments

  1. Georgiana says

    25/07/2016 at 11:12 PM

    Ce o să o mai încerc eu chiar mâine! 🙂

    Reply
  2. Catalina says

    26/07/2016 at 1:26 AM

    Just to set the record straight, leurda e din 2015. 2016 a fost doar anul de onoare :)). Doi, ai uitat sa mentionezi de vinetele lui Ottolenghi care au acaparat aproape in totalitate feed-urile din iunie-iulie.

    Si trei, daca imi imaginez eu bine, painea din salata asta e fix pentru tooooata zeama aia buna de rosii coapte care se strange pe fundul castronului, right? *nomnomnomnom, ma duc sa caut busuioc!*

    Reply
    • Elena Stanciu says

      26/07/2016 at 11:51 AM

      Jes, am uitat de vinetele lui Ottolenghi deși mi-am luat vinete sa fac si eu treaba cu ele si mi-am comandat si cartea.
      Da, painea e pentru toata zeama aia buna de la fundul castronului, nu mai inmoi tu nimic ca e deja inmuiata. Faza e ca eu am gandit asa – italienii astia trebuie ca au rosii ca mine aici in Thailanda, cam seci si lipsite de zeama, ca altfel ce rost are sa inmoaie ei deliberat painea in apa?

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eu sunt Elena. Cel mai bine mă simt în bucătărie, gătind și în vîrful patului, citind despre nutriție. Am fost pe vremuri publicitară, apoi nomadă fugită în Thailanda (unde trăiesc și acum alături de soțul meu, jurnalistul de călătorii Brad Florescu și de cele cinci animale de companie). Acum sunt health coach și învăț oamenii cum să-și îmbunătățească sănătatea fizică și emoțională cu ajutorul unei diete echilibrate. Află mai multe…

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Facebook

My Instagram

Follow me @elenastanciu

Favoritele mele

#VeganMonday // Porridge de quinoa cu lapte de cocos & nuci & fructe de pădure

#VeganMonday // Porridge de quinoa cu lapte de cocos & nuci & fructe de pădure

The Breakfast Issue

The Breakfast Issue

#VeganMonday cu resturi din frigider // Supă cremă de morcovi și conopidă

#VeganMonday cu resturi din frigider // Supă cremă de morcovi și conopidă

Adevărul dureros despre pîine

Adevărul dureros despre pîine

#ViațaFărăZahăr & rețetă nouă de bomboane raw-vegane

#ViațaFărăZahăr & rețetă nouă de bomboane raw-vegane

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in acest site, iti dai acordul pentru folosirea cookie-urilor. Pentru a afla informatii complete despre cookie-urile folosite si politica de confidentialitate, vizitati linkul Cookies si Politica de Confidentialitate

Copyright © 2019 · Suflet pentru hrană